Bokashi, fladekompostering og drivhus

Bokashi, fladekompostering og drivhus.

Det er det, dette indlæg handler om: En rest af malt fra ølbrygning, effektive mikroorganismer, fermentering, haveaffald og drivhusets dejlig varm, og det bliver til verdens dejligste tomater 🙂

Hvad er bokashi?

Bokashi er det japansk ord for “fermenteret organisk materiale”.
I 1980’erne udviklede den japanske professor Teruo Higa fra Ryukyu Universitet i Okinawa et produkt, som senere blev kendt verden over, under betegnelsen EM Effektive mikroorganismer.
EM er en sammensætning af udvalget mælkesyrebakterier, gær og fotosyntesebakterier. Det helt unikt ved EM er at det understøtter den symbiose som opstår mellem planter og bestemte typer af mikroorganismer. Det medfører at planterne får en lang bedre udnyttelse af den næring som er til rådighed og nemmere kan opbygge et stærkt immunforsvar.

Metoden !

Bokashi er en 2-trins kompostering.
1. trin er en fermentering. Have- eller køkkenaffaldet tilsættes EM, enten flydende eller som klid tilsat EM. Det stampes godt således at der ikke findes ilt i massen og beholderen stilles i stue temperatur i ca. 14 dage. Denne form for fermentering, uden ilt, kaldes for en anaerobe fermentering.

2. trin er selve komposteringen. Den fermenterede masse blandes op med jord således at det fermenterede er dækket med jord. Ved 15-20 grader vil dette være omsat efter ca. 5 uger og man vil på denne måde opnå en velnærende mængde jord.

Du kan læse om det, langt mere detaljeret på  https://byhaver.dk/kompostering-2/ og om historien bag EM på http://viskal.dk/shop/profile.html

Bokashi, køkkenaffald   Bokashi med klid

 

 

 

 

Bokashi med haveaffald

I november fyldte jeg en tønde med diverse haveaffald, mest hø og fermenterede det med en maltrest fra ølbrygning som jeg havde fermenteret med EM.(Jeg målte pH til 4,0 som er det højeste pH det må udvikle sig til. Patogene bakterier kan ikke trives i miljøer med en pH under eller lige med 4,0. EM har en pH på 3,5 – 3,8).
Jeg var spændt om der overhovedet vil ske en fermentering, for selv om vinteren 17-18 ikke blev særlig hård, var der mange dage med en temp. på mellem 0 og 5 grader.
Jeg pakkede tønden ud ca. 1 februar og kunne dufte en dejlig fermentering, noget meget lignende ensilage. Skønt duft.
Det blev så fordelt i drivhusene , dækket med jord og den 8. marts såede jeg grøngødning.
Det blev til mange gode tomater 🙂

Bokashi med haveaffald opbygning Hø til bokashi Bokashi, det stampes tæt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tønden fyldes med haveaffald, mest hø, det strøes med den fermenterede malt, stampes hårdt, og tønden pakkes godt med en tæt plastfolie.

Bokashi og fladekompostering

Bokashi i drivhuset Bokashi og grøngødning

 

 

 

 

Bokashien blev fordelt på jorden i drivhuset og dækket med jord. 5 uger senere såede jeg grøngødning i en jordtemp. på ca 8 grader.

Fladekompostering

1. maj kunne den grøngødning fladekomposteres. Du kan læse mere om processen her.