Brændenælder – den plante, din have ikke kan undvære.

De sidste år har jeg brugt fint snittede, friske brændenælder og kulsukkerblade som næringstilskud til mine tomatplanter. Det fik de 3 gange i løbet af vækstsæsonen og dette med glimrende resultater. Denne anvisning havde jeg fundet på en fransk hjemmeside som jeg desværre ikke kan finde tilbage til. Men det gjorde mig endnu mere nysgerrig på brændenælder.

Indhold af mineraler :

Denne nysgerrighed førte mig flere spændende steder på nettet : frem til en fransk PHD afhandling om brændenælder, frem til Eric Petiot og hans 30 års lang arbejde med planteekstrakter og frem til en spændende artikel forfattet af Rolf Peterson Väkstfysiologisk Institut, Lunds universitet, i tidsskriften nr. 6 Årg. 1985 af Praktisk Økologi (artiklen kan skaffes via bibliotek) som omhandler et forskningsprojekt om nældevand. En artikel som stærkt kan anbefales. Artiklens overskrift er : “Nældevand virker !”

Alle 3 er enige i at brændenælder har en stor potentiel i haven, både som næringsgivende, bio-stimulerende og som helbredende plante.

I sidst nævnte artikel fandt jeg disse tabeller :

Brændenælder facts

Brændenælder en plante rig på mineraler

 

Brændenælder mineraler årstid

Indhold af mineraler på forskellige årstider

Det interessante ved den nederste tabel er forskellen i indhold af mineraler på de forskellige årstider.
Forskellen giver forskellige muligheder : kunne man forestille sig brug af brændenælder som brundække vinteren igennem og hermed tilføre kalcium til jorden ?

Tørre brændenælder :

I samme artikel, står der også at mineralindhold ændrer sig ikke betydeligt ved at tørre planterne. Det giver mulighed for at høste brændenælder til senere brug.

Brændenældevand :

I selve artiklen står der ikke så meget om selve (kontrolleret) fremstillingen af brændenældevandet. Det eneste vi ved er at den målte pH-værdi er på 5,5 (første tabel), et tegn på at fermenteringsprocessen blev stoppet inden forrådnelsesprocessen (målt pH-værdi over 8) gik i gang.
Til gengæld får vi noget at vide om lagring af brændenældevandet. Lagring skulle have en gunstig virkning på kvælstofindholdet.

Alt i alt, fortjener brændenælder en større opmærksomhed og måske også et højere status i haven.
Og måske foreholder det sig sådan at også andre af havens “ukrudt” fortjener et højere status ?