Fermenterede brændenældeekstrakt (opdatering sept.18)

Den fermenterede brændenældeekstrakt hører under kategorien de “forebyggende planteekstrakter” læs mere om det her

Som tidligere nævnt på “Mit Havelaboratorium” , har man i Frankrig, de sidste mange år, udviklet metoder til bedre at kunne udnytte brændenældernes potentiale i jordbrug, ved at lave en kontrolleret fermenteret planteekstrakt af brændenælder.
Brændenælder er billige, metoden er enkel, let tilgængelig og effektiv, og derfor bliver den brugt af et voksende antal landmænd. Desværre findes denne viden næsten udelukkende på fransk, derfor min hensigt at gøre den tilgængelig på dansk.

Styrke frem for vækst.

Når man laver en vellykket kontrolleret fermentering af brændenælder, får man mulighed for at tilføre sine planter rige mængder af opbyggende mikroorganismer og gøre de mange mineraler i brændenælderne lettere tilgængelige for planten. På denne måde kan man skabe et gunstigt miljø for planten.
Dette gunstige miljø virker mere på planten som et styrkende, stimulerende middel end som decideret gødning. Derfor bruges brændenældevandet i lave mængder og koncentration. Det har vist sig at høje koncentrationer og store mængder kan virke modsat på planten. Tilførsel af kvælstof i for høje mængder svækker planten og tiltrækker skadedyre.
Det er også vigtigt at vide at brændenældevand ikke må anvendes når planten er under angreb eller er syg. En plante har ikke kræfter til at forsvare sig og til at vokse samtidigt. I sådan en situation, vil man søge tilbage til evt. årsager til sygdommen eller angreb og handle derefter.

Indsamling af brændenælder

Brændenælders indhold af mineraler svinger med årstiden (se her). Skal de bruges som ren gødning, kan man hakke dem frisk og bruge dem som plantedække i det tidlige forår. Vil man lave fermenteret brændenældevand, skal man vente til planten er fuldvoksen og lige før den går i blomst (dvs. når planten er på toppen af dens vitalitet).
Planten høstes hele uden rødderne, et sted uden forurening.

Vandet

Til en fermenterede planteekstrakt, skal der helst bruges regnvand (pH under de 6,5). Har man det ikke til sin rådighed, må man anvende postevand og evt. regulere dets pH med lidt øko-eddike. Vandet tilsættes 0,3% EM effektive mikroorganismer (kan købes hos Viskal.dk). Vandet dynamiseres, dvs. at det røres rundt således at der dannes en hvirvel i spanden som brydes efter ca. et halvt minut ved at dreje i den modsatte retning og dette gøres i 10 minutter. Til sidst, har du mulighed for det, opvarm vandet til 28 grader. Det får fermenteringen til at starte med det sammen.

Anaerobe fermentering

Formålet med fermentering er at tilføre jorden og planten mange ikke-oxyderende mikroorganismer, derfor laver vi en anaerobe (uden ilt) fermentering.
Det sikrer vi ved, efter vi har rørt brændenælderne i vandet, at dække vandet med et flydende, lufttæt låg som bliver holdt på plads af et hårdtpumpet cykelslange. Tønden lukkes med låget med gærrøret og forbliver lukket frem til tapningen.
Beholderen skal være af enten rustfri stål ( jern/kobber/aluminium vil oxidere) eller plast.

Udstyr

Udstyret er ret primitivt. Jeg vil gætte på 2 til 300 kr. for det hele. Meget af det er lidt StormP-agtigt med al respekt for Storm P.
Det meste kan købes steder som forhandler udstyr til ølbrygning, selvforsyning eller lignende.

Si til bunden af plasttanken
Si til bund af plasttønden (insektnet og vandslange)
Flydende låg
Den flydende låg (plastplade med isoleringsbånd)
Cykelslange til at holde det flydende låg på plads
Cykelslange til at holde det flydende låg på plads
Låg med gærrør
Låg med gærrør
Plastspande med tappehane
Plastspande med tappehane

Fremstilling

Der bruges 800 gr. brændenælder for 10 liter regnvand.

De hele planter (minus rod) trykkes godt ned i det 28 grader varmt vand (sørg for at evt. luftbobler presser ud af vandet). Det flydende låg, det pumpede cykelslange sættes i og det hele lukkes med låget med gærrøret.Tønden placeres et sted uden de store temp. svingninger.
Efter et par dage tappes der et lille glas af væsken. Der skulle gerne vise sig noget hvidt skum på toppen af glasset. I starten kan skummet ikke skubbes fra midten mod siderne, det kommer tilbage. Efter et antal dage, vil det nu være muligt at skubbe skummet mod siderne. Forsvinder skummet totalt i løbet af 30 sekunder er væsken klar til at blive tappet (se mere her, video på fransk med fine billeder af det hvide skum).

Har du adgang til noget måleudstyr, kan du evt. måle pH (pH-værdier vil de første dage være alkalisk mellem 8-11) mellem 4 og 6, ledningsevne 3 – 8 S/m og redox -60mV – + 2oomV.

Tapning

Si væsken igennem en tragt med si, net eller lignende. Jo renere får du væsken, jo længere vil den kunne holde sig. Tap væsken i beholdere du kan presse det overskydende luft ud af. Opbevar dem i et mørkt køligt sted. Væsken skulle gerne være klar og gul. Får den lov at iltes, starter forrådnelsesprocessen og væsken ændrer farve, først til grøn og så til brun. Dette sker overraskende hurtigt.

Anvendelse

Forebyggende, stimulerende og styrkende :
Sprøjtes fortyndet 1/20,  enten direkte på jorden om aftenen  eller på bladene om morgenen, umiddelbart efter at morgenduggen er fordampet (ikke de dage som er varme og fugtige). Jo finere dyse jo bedre.

Forbrug

Forbrug per ha. 5l ekstrakt
Fortyndes til maks. : 100l/ha (1/20)

Omregnet til en have på 100 m2:
Er din have på 100 m2, skal du bruge 50 ml fermenteret brændenældevand og en liter regnvand per gang. Det gør du ca. 10 gange i løbet af en vækstsæson (ca. hver 14 dage). Dvs. du skal bruge mellem 1/2 til og en hele liter nældevand (afhængigt af dysen på din sprøjte).
Laver du 20 liter (2 kg brændenælder) har du muligvis nok til at kunne byde din nabo :).

God arbejdslyst.

2 svar til “Fermenterede brændenældeekstrakt (opdatering sept.18)”

 1. Hej 🙂
  Jeg har lige – med glæde – fundet din side. Jeg har nemlig lavet brændevand for første gang. Ikke 100% sådan som du har beskrevet det. Jeg har været lidt mere sjusket, det har ikke været dækket til. Men det ser ud til at være lykkedes alligevel 😀
  Nu vil jeg så gerne opbevare det, så det holder så lang tid så muligt – derfor sidder jeg her og søger på nettet.
  Og så vidt jeg kan søge mig frem til, så skal jeg nu si vandet til det er så klart så muligt.
  Og – her er mit spørgsmål – så skal det i en lufttætte beholder – med så lidt luft i så muligt? Og opbevares så køligt så muligt (er det omk. 10 grader?).
  Jeg vil jo gerne at det kan bruges så lang tid så muligt – hvor lang tid vil det kunne holde sig?
  MVH Chris

  1. Hej Chris,
   Du er klart på rette spor.
   Den lufttætte beholder kunne være en plastikdunke som er så blød at du kan presse den noget sammen hver gang du bruge af nældevandet, så alt luft er presset ud af den.
   Det skal helst opbevares et mørkt sted eller i en sort plastpose.
   10 grader er OK.
   Vil du gerne opbevare det i laaaangt tid 🙂 (op til et år), må du gerne tilføre 30 mg c-vtamin for 5 liter (naturlig ikke syntetisk).
   God arbejdslyst.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.