Fermenterede brændenældevand, fremstilling

Fremstilling af brændenældevand er en kontrolleret fermenteringsproces. Til forskel for andre fermenteringsprocesser, såsom kålfermentering eller kombucha, bliver der her ikke brugt hverken salt eller sukker til at styre processen. Styringen sker ved at stoppe processen på det rigtige tidspunkt.

Det flydende låg

Fermentering, denne gang tog det 7 dage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opskrift på brændenældevand

1 kg friske brændenælder, blade og stængler
10 l vand regnvand

Udstyr :
1 plastik spand som kan lukkes tæt og med tappehane og gærrør
1 plastik låg eller lignende af lidt mindre diameter som kan sikre at brændenælderne bliver konstant dækkede af væsken.
Alt udstyr er rent (børste og sæbe) og skyllet flere gange for at undgå sæberester.
Indikatorpapir eller pH-meter (skal kunne måle pH. mellem 5,2 – 6,8 )

Fremgangsmåde :

Brændenælderne røres godt rundt i vandet.
De dækkes med det flydende låg (evt. med vægt for at sikre at de holdes dækkede af væsken).
Spanden stilles et mørkt og lunt sted (ca. 20 grader), helst uden de store temp. svingninger.
Efter et par dage tappes der et lille glas af væsken. Der skulle gerne vise sig noget hvidt skum på toppen af glasset. Der kan evt. måles pH (pH-værdier vil de første dage være alkalisk mellem 8-11)
Dette gentages hver dag indtil det skum som er i glasset forsvinder i løbet af 30 sekunder (1 til 2 uger afhængigt af temperaturen)
pH-værdien skulle befinde sig nu mellem 4 og 6.
Væsken skulle gerne være klar og gul ( Får den lov til at iltes, starter forrådnelsesprocessen og væsken ændrer farve, først til grøn og så brun ).

Anvendelse og opbevaring

Brændenældevand fortyndes 1/10 når planten skal tilføres gødning og i løbet af vækstsæson (ca. hver 2. uge)
Væsken kan opbevares køligt, mørkt og i en iltfri beholder (blød plastikflaske så luften kan presses ud) i nogle måneder afhængigt af temperaturen (se på farven om væsken har taget skade af opbevaringen).

brændenældevand, brændenældegødning

Det færdige brændenældevand

(se opdateringer på fremstillingen her)