Drivhustomater uden vanding?

I fredags (30. maj 2020), vandede jeg tomaterne i drivhuset for 1. gang efter 5 uger. De sidste år har jeg vandet tomatplanterne ca. hver 14 dage helt frem til oktober.
Trods de 5 uger så planterne ikke vandtrængende ud. Jeg var noget imponeret, ikke mindst i betragtning af det meget varme forår med de mange soltimer.

Uld og fjer

 

 

 

 

 

 

At det forholder sig sådan i år, er ikke helt tilfældigt.
Sidste år blev jeg bekendt med en måde at dyrke tomater som stammer fra Rusland.
Ideen med denne metode er at stimulere tomatplantens rødder til at søge næring og vand i dybden frem for i overfladen.
Metoden (min udgave) er ganske enkel. Man graver et 30-40 cm dybe hul. I hullet lægges der en håndfuld fjer og en håndfuld uld (langsom tilgængelig næring). Hullet fyldes med vand.
Når vandet er løbet igennem, plantes tomatplanten samt med en håndfuld halvt omsat kompost og det øverste lag af den jord som er gravet op.
Der tilføres igen vand så jorden mættes. Jorden dækkes så med et 10 cm tykt lag ålegræs eller halm.
(inden jeg sætter planterne i jorden har jeg forberedt jorden med en gang fladekompostering af forafgrøder. Læs mere om det her.)

Se mere om metoden her:

http://drivhusklubben.dk/profiles/blogs/tomater-skal-slet-ikke-passes-med-vand
https://www.datsja.no/blogg/2017/1/7/tomatdyrking-med-fjr-og-uten-vanning

1. erfaringer

Egentligt havde jeg ikke behøvet at vande allerede efter disse 5 uger. Det er ikke min mening i år at udføre et decideret forsøg men se det som sker. Nysgerrighed 🙂
Det bliver spændende hvornår planterne igen skal have vand.

Foreløbig kan jeg ikke sige andet end jeg har sparet både vand og arbejde, og at planterne vokser fint, sunde og med en flot dyb grøn farve.