Er min havejord god nok?

Der gik en del år før jeg fik en fornemmelse af om min havejord var “god nok”.
Jeg kunne selvfølgelig aflæse på høstens omfang og grønsagernes kvalitet at det jeg gjorde måtte være OK. Jeg kunne også se at jorden forandrede sig, blev mere “lækker”, mørkere, mere klistrende, men det var først da jeg blev opfordret til at dufte til den at jeg for alvor blev nysgerrig.
Jeg duftede til jorden fra forskellige steder i haven og oplevede at den duftede forskelligt, og vigtigste af alt, den duftede godt

Ilt, vand, næring og et godt hjem

Det er det som en god jord skal kunne levere for at huse et godt mikro- og makroliv, som er en vigtig forudsætning for flotte, sunde og velsmagende grønsager.

Om at bruge sine sanser.

Lugtesans, syn og følesans er vigtige redskaber vi kan bruge:
LUGTEN
En frugtbar jord dufter godt, den kan dufte sødt eller surt, men den dufter godt (jeg prøver ikke her, at definere hvad godt er, jeg stoler på at langt de fleste af os har den samme opfattelse af noget som dufter “godt”. Måske tager jeg fejl).
Dufter jorden ikke godt, meget surt, måske fælt, vil det ofte være et tegn på manglende ilt, med følgende risiko for en forrådnelsesproces.
SYNET
Det fortæller mig, sammen med følesansen, hvad min jord består af: ler, grus, silt, humus. Den sidste er vigtig, den har mange gode egenskaber. Den er god til at holde på fugt og på vandet, god til at holde på og afgive næring. Dens farve er sort.
FØLESANSEN
Ved at gnide noget jord mellem fingrene kan jeg mærke om der er noget af den gode humus. Den opfører sig som en slags klister som bliver svært at vaske af fingrene. Et godt tegn 🙂

Mærk og duft til havejord hver gang du kan komme til det:
Hvordan er denne jord? Hvordan er de planter som vokser der?
Kan den/de lære mig noget om min jord?

En enkel måde at vurdere sin jord

Ved hjælp af en spæde, grav en klump jord på ca. 20 x 20 x 15 cm (l,b,d).
Prøv at holde klumpen sammen så godt du kan.
Undersøg den for følgende.

Farve (lys, mørk, ensartet, …)
Overflade (porøs, lukket, hård, …)
Struktur når du bryder klumpen (kantet, krummet, ensartet, …)
Duft (sur, sød, god, dårlig, …)
Fasthed (holder sammen, smuldrer)
Rødder (farve, form, længde, vedhæng, …)
Ukrudt (hvilke, antal, …)
Humusindhold (klister, ren fingre, …)

Jo større sammenligningsgrundlag du opbygger, jo bedre vil du kunne vurdere din egen jord

God arbejdslyst