Fladkompostering i drivhuset, 2. forsøg forår 2017

Dette forsøg  på fladkompostering foregår denne gang på et drivhusbed med en vel-vokset grøngødning i marts måned.

Fremgangsmåde :

Grøngødningen høstes, hakkes og fordeles over bedet. Rødderne hakkes i en dybde på ca. 4 cm. Det hele blandes let med jorden og sprøjtes, i dette tilfælde, med Wrap-te.

Grøngødningen høstes

hakkes fint

Rødderne hakkes 4 cm. dybt

 

fordeles over bedet

Mikrobielt præparat :

I metodebeskrivelsen for “fladkompostering” (se side 10 :  http://okologi.dk/media/773760/jordensfrugtbarhed-0216-web.pdf ), skal der i forbindelse med skrælningen (rødderne og det grønne hakkes og blandes i jord) udsprøjtes “et mikrobielt præparat til at lede processen i den rigtige retning”. Dette skal forstås således at ved at tilføre bestemte grupper af mikroorganismer, styrker man sammenspillet mellem det levende i jord og planten.
Ved det første forsøg (efterår 2016), havde jeg ikke andet end kompost, men denne gang ville jeg gerne prøve med et fermenteret præparat med et højt indhold af mælkesyrebakterier (antioxidanter).
Det blev til fermenteret wrap (se opskrift ) som blev sprøjtet på samme tid som det hakkede grønt blev blandet i jord.
Bedet fik lov til at omsættes i 5 døgn (temperaturen i drivhuset er ret høj og jeg regnede med at omsætningsprocessen vil gå hurtigt) inden planterne blev sat i.
Som næring sommeren igennem, fik planterne frisk hakkede brændenælder og kulsukkerblade.

Umiddelbar konklusion:

Forsøget foregik denne gang under mere “kontrollerede” forhold. Det er dog stadig svært at vide om  fladkomposteringens samlede metode er afgørende for hvordan mine tomatplanter har det.
Det viste billede er inden planterne får tilført hakkede brændenælder og kulsukker. Alt tyder på at de trives.
På nuværende tidspunkt (opdatering af forsøget) kan jeg bekræfte at tomatsæsonen har været fuld ud tilfredsstillende med sunde planter og masser af tomater.
Derfor foreløbig konklusion : Der vil komme flere forsøg med fladkompostering.