Lidt om kulsukker, en overset plante

Jeg har flere gange læst om kulsukker i havebøger, men sjældent mødt haveejere som anvender den i haven. Ærgerligt, for kulsukker er en god gødningsplante som er nem at have med at gøre, den yder meget, kan høstes 3-4 gange i løbet af vækstsæsonen, har store blade som er nemme at snitte og den dufter godt.

Som det kan læses på tabellen, har kulsukker et relativt højt indhold af kalium, specielt i de visne blade. Det har jeg udnyttet de sidste to år, hvor jeg udelukkende har brugt en lige blanding af fint snittede brændenælder og kulsukkerblade som gødning til tomaterne i drivhuset (ca. hver 3. uge). Det virker fint.

Kulsukkervand :

Kulsukker kan også anvendes som kulsukkervand, som fremstilles og anvendes efter samme opskrift som brændenældevand. Det fortyndes også 1/5.

Indhold af mineraler :

% vand
% kvælstof
% fosfor
 % kalium
C/N
Kulsukkervand
76
0,64
0,23
0,32
14
Kulsukker visneblade
75
0,74
0,24
1,19
9,8
Kulsukker kompost
32
0,55
0,91
3,04
7,8
Omsat kompost
76
0,5
0,27
0,81
20

(analyses Hills HDRA)
( Tabellen var oprindeligt på fransk. Min oversættelse fra : http://det68.free.fr/jardin.html )

Den sidste rubrik “omsat kompost” er tænkt som “reference” til sammenligning med de andre rubrikker. Der er her talt om en “almindelig” moden (omsat) varmkompost.

Kulsukker som medicinplante :

Kulsukker er også en interessant medicinsk plante. Dets navn alene i andre sprog : tysk (Beinwell), fransk (Consoude) henviser til dens helbredende egenskaber.
Lidt om det her på engelsk