Planteekstrakt

Om planteekstrakter

At havefolk har brugt planteekstrakter til at gøde, beskytte og helbrede deres planter med, er ikke noget nyt. Jeg har selv, som så mange andre, lavet og brugt brændenældevand i haven. Jeg gjorde det, uden præcist at vide hvordan eller hvor meget. Jeg vidste bare at det tilførte bl.a. kvælstof til jorden.
I mellemtid, er min kone og jeg begyndt at fermentere grønsager til eget forbrug. Det gav mig et beskeden indblik i fermenterings processen.
Sidste år, i det tidlige forår, lavede jeg 2 baljer brændenældevand med kort tids mellemrum. Den ene kom til at stinke som den plejede, den anden kom til at dufte af fermentering. Det vækkede min nysgerrighed og jeg gik på opdagelse på internet.

Der “mødte” jeg Erik Petiot, Bernard Bertrand og Jean-Paul Collaert, og deres arbejde med emnet : “Les plantes au secours des plantes (planter som hjælper planter)”, og deres over 30 års erfaringer. Det åbnede for et helt nyt perspektiv, et nyt syn på hvordan planter kan behandles.
Jeg læste at planteekstrakter kræver omhyggelighed, viden og erfaringer både i fremstillingsprocessen og i den måde de anvendes på : Ingen tilfældigheder men observationer, erfaringer og viden.

Brændenældevand er et godt eksempel. Den almene opfattelse er at når brændenældevand er slimet og stinker, så er det klart til at gøde med. Det tilfører godt nok de mineraler som brændenælder indeholder, kvælstof m.m., til jorden, men samtidigt understøtter det en forrådnelses proces som ikke umiddelbart er til gavn for planterne. Laver man til gengæld en fermenteret brændenældeekstrakt som er klart, lysegult og lugter af ko-urin, vil den tilføre planterne den samme mængde mineraler og store mængder antioxidanter, noget som planterne ligesom vi mennesker er meget glade for.
Dette gav mig lyst til selv at eksperimentere.

Der findes 3 grundlæggende metoder :

  • Fermentering (med eller uden melasse, hvor plantens egenskaber kombineres med en dyrkning af positive mikroorganismer)
  • Udtræk (plantens overhældes med kogende vand og trækker et antal minutter)
  • Afkog (planten koges i vand et antal minutter)

Hver metode kan noget forskelligt og hver metode udvælges afhængigt af den plante der skal laves udtræk af og til hvilken formål.

Du kan læse de forskellige indlæg om “Planteekstrakt” (her)