Varmkompost: enkelte praktiske erfaringer (fremstilling) Sept.2017

At sammensætte en kompostbunke til en varmkompost er hver gang en ny erfaring, idet det materiale som indsamles kan noget forskelligt, afhængigt af hvornår på året og hvad det består af.

Det betyder at for at opnå det optimale C/N-forhold : 30/1, er man nød til at stole på sin fornemmelse. Hvad kan det indsamlede materiale jeg har ? Er det tørt, vådt, frisk, omsat ? Skal jeg bruge græs som aktivator, hvor meget ?

Det er her erfaringerne og de løbende notater (Hvad, Hvor meget, Hvornår, Udvikling, Udseende, Duft, Virkning) er guld værd.

  • Plantematerialet til komposten skal helst være fint snittet og fordelt i tynde lag. Det giver en bedre omsætning og gør det langt lettere at stikke bunken om.
  • Frisk slået græs er en god aktivator (igangsætter) og en god regulator (C/N forhold) i opbygningen af den nye kompost. Hellere for meget græs end for lidt. Temperaturen i  bunken kan altid reguleres nedad ved en omstikning.
  • Det er vigtigt at bunken får rigeligt med vand, uden at det bliver for meget. Igen kan det være en god ide med en omstikning efter få dage. Den giver mulighed for at registrere hvordan processen forløber. Er der for meget/lidt vand, for meget/lidt græs/træstof, eller noget tredje ?
  • Ude temperaturen er også vigtig. Jo mindre bunken er, jo større afkøling udsættes den for. Ude temperaturen har også betydning for den videre omsætning af komposten. En kompost som sættes i maj omsættes hurtigere end en kompost som sættes i september.
  • Placering af bunken er hellere ikke ligegyldig. En aktiv kompostbunke har bedst af at blive beskyttet for regn, sol og træk.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.