Kompost : Hvad er det ?

Kompost er resultat af en proces, hvor man bevidst fremskynder og styrer nedbrydningen af organisk stof. (Wikipedia)

Der findes mange måder at lave kompost på, afhængigt af de forventninger og de muligheder man har.

Bunken :

Bunken er den nemmeste, man gør ikke andet end at smide haveaffald i en stor bunke. Det tager op til flere år før materialet er omsat. Det som er tilbage har ingen gødningsværdi men indeholder meget humus. Derfor er den god til at lave ”skovbundsjord” (som bl.a. kan bruges til at lave så- og plantejord), og den giver ly til mange af havens dyr.

Kompostbeholdere :

Kompostbeholderen er god til køkkenaffald, med masser af kompostorme. En god ide er at rottesikre den. Den kan nem blive for våd og kompakt. Det giver risiko for at det organiske materiale rådner i stedet for at blive omsat (det kan lugtes. ). Den fyldes op løbende og optager ikke meget plads. Her bliver komposteringsprocessen relativt langsom, op til et år.

 

Varmkompost :

Varmkomposten er noget mere plads- og arbejdskrævende, til gengæld er den hurtigere og giver mulighed for at sammensætte komposten efter  behov. Den har også flere anvendelsesmuligheder, afhængig af om den er halv eller hele omsat.
Du kan læse mere om varmkompost ved at klikke HER

 

Varmkompost
Kompostbunken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.