Er min havejord god nok?

Der gik en del år før jeg fik en fornemmelse af om min havejord er “god nok”.
Jeg kunne selvfølgelig aflæse på høstens omfang og grønsagernes kvalitet at det jeg gjorde måtte være OK. Jeg kunne også se at jorden forandrede sig, blev mere “lækker”, mørkere, mere klistrende, men det var først da jeg blev opfordret til at dufte til den, at jeg for alvor blev nysgerrig.
Jeg duftede til jorden forskellige steder i haven og oplevede at den duftede forskelligt, og vigtigste af alt, den duftede godt

Ilt, vand, næring og et godt hjem

Ilt, vand, næring og et godt hjem er det som en god jord skal levere for at huse et godt mikro- og makroliv, en vigtig forudsætning for flotte, sunde og velsmagende grønsager.

Om at bruge sine sanser.

Lugte-, syns- og følesansen er vigtige redskaber til at blive klogere på sin jord.

Lugtesansen

En frugtbar jord dufter godt, den kan dufte sødt eller surt, men den dufter godt (jeg prøver ikke her, at definere hvad godt er, jeg stoler på at langt de fleste af os har den samme opfattelse af noget som dufter “godt”. Måske tager jeg fejl).
Dufter jorden ikke godt, meget surt, måske fælt, er det som regel et tegn på manglende ilt, dvs. at enten er jorden klappet sammen eller er den mættet med vand. Begge situationer kan føre til en forrådnelsesproces.

Synssansen og følesansen

De fortæller mig, hvad min jord består af: ler, grus, silt, organisk materiale, hermed humus?
Er den lerholdig og lader sig bearbejdes eller er den sandholdig.
Humus er vigtig, den er rester af organisk materiale. Den har mange gode egenskaber. Den er med til at give jorden en god struktur som medfører at jorden bedre kan holde på fugten. Den er god til at holde og afgive næring. Dens farve er sort. Sammen med leret, danner den kolloider. Ved at gnide noget af jorden mellem fingrene kan man mærke om der er noget af den gode humus, får man en slags sort klister som er svært at vaske af fingrene, er det et godt tegn 🙂

[box style=”1″]

Mærk og duft til havejord hver gang du kan komme til det:
Hvordan er denne jord? Hvordan er de planter som vokser der?
Kan den/de lære mig noget om min jord?
Jo større sammenligningsgrundlag du opbygger, jo bedre kan du vurdere din jord

[/box]

En måde at lære sin jord at kende

Ved hjælp af en spæde, grav en klump jord på ca. 20 x 20 x 15 cm (l,b,d).
Prøv at holde klumpen sammen så godt du kan.

spadediagnose

Undersøg den for følgende (det som er skrevet med kursiv er positive tegn).
Farve (lys, mørk, ensartet, …)
Overflade (porøs, lukket, hård, …)
Struktur når du bryder klumpen (kantet, krummet, ensartet, …)
Duft (sur, sød, god, dårlig, …)
Fasthed (holder sammen uden at bliver kompakt, smuldrer let)
Rødder (farve, form, længde, vedhæng, …)
Ukrudt (hvilke, antal, …)
Humusindhold (klister, sorte fingre,…)

God arbejdslyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.