Biochar på den nemme måde

Kort om biochar

Biochar er trækul som “udvikles” til “bio-kul”.  Trækuls struktur, dens porøsitet, de mange mikroskopiske lag gør det velegnet som “habitat” for jordens mange mikroorganismer og til at holde på næringsstoffer og vand. Derfor anvendes det som et middel til jordforbedring.
Biochar er et stabilt fast stof, rig på kulstof som kan forblive i jord i mange år.
Som de fleste trækul fremstilles biochar via pyrolyse.
(mere om biochar her)

Den nemme måde

Slår man “fremstilling af biochar” på nettet, finder man frem til mange forskellige metoder. Jeg ville finde en metode som var nem at praktisere og som jeg kunne bruge med de værktøj jeg har adgang til. Jeg fandt følgende metode. Jeg har brugt den et par gange nu og er meget tilfreds med dens enkelhed (se den her)

Pyrolyseprocessen

Definition: “Pyrolyse (græsk pyr “ild” og lysis “spalte”) er en kemisk spaltning af et materiale ved hjælp af varme, uden tilførsel af ilt -” Kilde: Wikipedia.

Det afgørende er at få så meget af forbrændingen til at forgå uden ilt. I dette tilfælde her, hvor der arbejdes med åbent ild, handler det om at blive ved med at fodre bålet ligeså snart der ses hvidt aske på de enkelte stykker. Efterhånden bliver temperaturen i bunden af hullet meget høj og uden forsat tilførsel af ilt. Når det ønskede mængde af trækul er nået, slukkes bålet med en våd sæk og hullet dækkes igen med jord. Hullet åbnes op igen dagen efter.

Biochar skal knuses

Inden biochar kan anvendes i haven skal den knuses. Det kan gøres i en jernspand eller anden lignende med en hjemmeslavet brolæggerjomfru.
At knuse trækul støver meget, tag maske på, gør det udenfor og vælg en dag hvor det ikke blæser :).

Biochar i haven

Podning
At biochar er god som habitat og næringsopbevaring betyder, at inden den kan blandes forsigtigt i det øverste lag jord, skal podes med næring og mikroorganismer i 1-3 uger afhængigt af temperaturen (en uge om sommer).
Fermenteret brændenældeekstrakt eller EM er velegnet til dette formål. Blandingsforholdet er 1/20.
Har man ikke adgang til det, kan en blanding af nyslået græs, friske brændenælder tilsat lidt dyremøg gør det til det samme.
Biochar skal tilføres så meget podevæske at det føles vådt dog uden af der ses vand i bund af beholderen.
Det tildækkes og holdes mørkt under podingsperioden.

Hvor meget?
Søger man på nettet på “hvor meget”, findes der vidt forskellige svar på det. Det afhænger bl.a. af ens jord, men også af hvor fint det lykkedes at knuse det.
Der er ikke andet end at prøve 🙂

Husk et kontrol sted, dvs. du behandler mindst 2 steder (helst4) en med og en uden biochar.
Kan du aflæse en forskel, skulle der mere til, eller?

Supplerende links

https://www.wikiwand.com/en/Biochar
http://biocharfarms.org/about_biochar/
https://www.biochar-international.org/wp-content/uploads/2018/04/IBI_Biochar_Application.pdf

4 Kommentarer on “Biochar på den nemme måde

  1. Nej 🙂 Biochar forbrændes under langt højere temperatur, det gør den mere glasagtigt, langt mere holdbar (langsomt nedbrydelig) og hermed bedre til at støtte om jordstrukturen (bedre struktur = bedre forsyning af ilt og vand). Alm. trækul vil hurtigere blive omsat. Men prøv! Der er mange meninger om biochar derude 🙂

  2. Hullet er ca. 50×80 cm.
    Dejligt at planterne har det fint. Jeg oplever dog at mine tomater er lidt senere i år, har dine det ligesådan?

  3. Tak for beskrivelsen af den enkle fremgangsmåde. Jeg har læst en del om biokul og de forskellige måder at fremstille den på, men har fundet dem for komplicerede og havde faktisk opgivet det af samme grund. Men nu skal det have et forsøg. Kan du oplyse ca. hvor dybt og hvor bredt (diameter) dit hul er? Her gror den flerårige kål og tomaterne, som jeg i foråret hentede hos dig, som om de var betalt for det. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.