Jord og struktur – en simpel test

Det er klart en fordel at have en jord med en stærk struktur. Men hvad betyder det og hvordan kan jeg tjekke den?

Udvaskning og erosion

En jord med en stærk struktur er langt bedre i stand til at modstå udvaskning og erosion.
Udvaskning er det første som sker når en jord har en svag struktur. Hver gang det regner, udvaskes næringsstofferne som er vandopløselige (Det er det som sker på mange landbrugsmarker om vinteren hvis ikke de er dækket af en levende afgrøde).
Erosion er langt mere alvorligt. Gøres der ikke noget ved årsagen eller årsagerne, ender det med at den frugtbare jord skylles væk og det som står tilbage, er den golde jord, en begyndende ørken.

Krummestruktur

Det som giver jorden dens stærke struktur er en sammenblanding af ler, humus og mikroorganismers ekskrementer (en meget effektiv lim). Til sammen danner det en krummestruktur, som kan suge en pæn mængde vand, lade vandet passere imellem krummerne og sikre en høj ilt-tilførsel til livet i jorden.
(Du lan læse mere om krummestruktur her)

Pas på mikro- og makrolivet i jorden

En god jordstruktur er afhængig af en mangfoldig, sund mikro- og makroliv i jorden med en høj biodiversitet.
For at dette kan ske og forblive frugtbart, skal der være mad, vand og ilt tilgængeligt og dette i tilstrækkelige mængder (Det er også dette mangfoldige liv som sikrer vores afgrøder gode vækstbetingelser).
Mad bliver hurtigt til en mangelvare hvis vi høster for stor en andel af jordens samlede producerede masse og/eller hvis ikke vi dækker jorden med et tykt lag organisk materiale eller levende afgrøder året rundt.
Mindst ligeså ødelæggende for dette jordliv er hvis vi bearbejder jorden for meget og for dybt.

En simpelt test

Testen laves af 2 klumper jord, i det her tilfælde er den ene klump fra en konventionel kornmark, den anden fra min køkkehave.
Klumperne sænkes i hver sit glas vand og forbliver der indtil der registreres en forskel.
Den konventionelle klump er til venstre, køkkenhavens klump til højre.
Klumpen med den stærkeste struktur vil være den mindste påvirket.

Efter ca. 16 timer er strukturen i køkkenhavejorden nærmest intakt. Jorden fra marken er fuldstændigt opløst.

2 thoughts on “Jord og struktur – en simpel test

  1. Hej Karen,
    Jeg beklager det sene svar.
    Indenfor landbrugskredse er dette et velkendt forsøg.
    Udfordringen ligger i om forsøgsresultatet fører til en anderledes praksis. Det gør det forhåbentligt for nogle.
    Med venlig hilsen
    Hervé

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.