Ukrudts(bekæmpelse)samarbejde

Bekæmpelse eller samarbejde?

Dette indlæg er en refleksion over begrebet ukrudt.

Ukrudt er et værdibegreb. Ingen plante er skabt som ukrudt.
Jeg/vi afgør om en plante er en ukrudtsplante eller en ædel plante. Som regel hænger det sammen med de forventninger vi har til den jord vi dyrker/plejer.
Trods ihærdige indsats, kemisk og mekanisk, og dette med katastrofale følger, er det ikke lykkedes at bekæmpe disse planter effektivt. De kommer igen og igen.
Måske er det på tid at forholde sig til dem som andet end ukrudt: et problem og aldrig en ressource.

Ukrudtsplanter: en ressource

De fleste ukrudtsplanter er planter som befinder sig tidligt i planteevolutionstrappen (se tegning). De har en veldefineret rolle som grundlæggende går ud på at forberede og forbedre jorden til de næste planter i planteevolutionstrappen.
Det kunne f.eks. være ved at ændre jordstrukturen, være vært for mikro/makro organismer og/eller hente og holde på næring.
En betydelig rolle som helt klart må være en ressource i vores dyrkningsplaner.

Ukrudt er ikke tilfældige planter

De ukrudtsplanter (her taler jeg primært om de spontane vilde voksende planter) som spirer i vores jord er ikke tilfældige planter. Disse planter-frø kan nemlig kun spire der hvor jorden har de egenskaber den har, og/eller hvis den er blevet udsat for bestemte vejrforhold eller jordbehandling.
Der findes tusindvis af frø i en kvadratmeter dyrkningsjord. De kan være op til flere hundreder år gamle. De venter og venter på, at de rette forhold er tilstede for at spire og gøre deres arbejde: at reparere og forbedre jordforholdene.

Ukrudtsplanter er informationer

Når det nu ikke er tilfældigt hvornår og hvor en ukrudtsplante spirer, betyder det at hver gang en ukrudtsplante spirer frem, er den en information om det stykke jord den vokser i.
En information som kan aflæses.
En information som fortæller os noget om den jord planten vokser i her og nu.

Ukrudtsplanter er bio-indikatorplanter.

At kunne aflæse de parametre som bestemmer hvorfor en plante spirer her og nu, betyder at vi kan se på disse planter som bio-indikatorplanter.
En franskmand Gerard Ducerf har arbejdet med emnet de sidste 30 år, udgivet et 3-binds encyklopædi om emnet og udviklet en metode til at analysere den jord de vokser i.
Du kan læse mere om det her.

Mine erfaringer.

Jeg har i det sidste år foretaget mig mange jordanalyser af vidt forskellige jordtyper.
Jeg kan ikke sige andet end: “Gerard Ducerfs analysemetode virker”
Derfor tog jeg på et 5 dags kursus i Frankrig om de bio-indikatorplanter med Gerard Ducerf som underviser.
5 vildt inspirerende dage.

Fremtidsperspektiver.

Viden og erfaringer går hånd i hånd og den ene kan ikke undvære den anden.
Derfor jo flere registreringer af “ukrudts”planter på jordstykker vi kender “historien” på (jordbehandling, tilsætning, afgrøde, vejrforhold, m.m.), jo større viden og jo mere præcise en jordanalyse.
Derfor er jeg interesseret i at komme i kontakt med dig/jer.
Vil du vide mere, ring eller skriv.

Venligst
Hervé

 

 

 

 

 

 

5 Kommentarer on “Ukrudts(bekæmpelse)samarbejde

 1. Hej Hervé

  Lige et par hurtige kommentarer til din skrivelse i dag –
  Vedr. frøspiring af kastanjer så gør du det som jeg gjorde sidste år og også gør i år. Sand. Jeg havde et lille net med ca 150 spisekastanjer sidste år og lagde dem i en lille sandbunke i ca 15 cm dybde og de spirrede næsten alle sammen. Jeg tog dem ud fra sandbunken i marts måned allerede og hvor de havde små spirer og plantede dem så ud ret tæt i haven i ca 5 cm dybde. De kom alle fint og jeg har så sorteret lidt i størrelser mv og plantet dem ud som små træer her i efteråret. Nogle var dog ikke så store så de fik en plads i “udkanten” af ejendommen… alle fortjener jo en chance 🙂
  I forhold til min hjemmeside så kunne jeg måske godt udvikle den til at lave en bedre form for dokumentation for stedets udvikling, men jeg er lidt i overvejelser omkring det hele. Jeg har lige ændret lidt på hjemmesiden i dag for at skære fra og blive lidt mere fokuseret… og er måske stadig der hvor jeg prøver at formidle det overordnede “idegrundlag”… Lige nu danner siden mest grundlag for nogle der begynder at se “en sammenhæng mellem det hele”…. menneskelige eksistensovervejelser mv. og hvor flere ringer og gerne vil komme på besøg. De besøg er også meget interessante for mig for det er tit der jeg tit får en respons som er med til at udvikle og give retning… håber det giver mening 🙂 .
  Jeg har lige nu grisene et sted hvor de egentlig har gået for lang tid ift hvad man normalt anbefaler, og der har været virkelig dybt og gjort det omfattende… men jeg tænkte jeg ville se hvad det gør. Jeg har så nu købt en del økofrø i tyskland og jeg sidder lige nu med en overvejelse om jeg skal prøve at lade dette sted “gå vildt” og se hvad der sker… eller jeg skal udnytte “fin-rengøringen” til at plante en kombination af noget korn og esparsette som er ret hårdfør og måske vil spire allerede nu… og så håbe på en “heldækning” til senere beplantning… sådan er der jo så mange spændende overvejelser…
  Håber du kan lide bogen og hører gerne hvad du tænker om den…
  vh
  søren

 2. Hej Søren,
  Den ene bog er kommet 🙂
  Ang. det med plantenavne, der findes en App: PlantNet https://apps.apple.com/dk/app/plantnet/id600547573?l=da, den er jeg glad for.
  Ang. frøformering af spisekastanier, har jeg selv et par stykker liggende i fugtig sand. Håber de spirer til forår. har du et par tips, tager jeg gerne imod
  Ang. grisene, det at de roder i jorden må vække en masse vilde frø af deres frødvale (enten ved at de får lys eller gødning eller ændrede fugtforhold, m.fl), som så går i gang med “deres arbejde”, at forberede jorden til de næste planter i evolutionen. Hvad mener du?
  Vend endeligt tilbage med nye kommentarer.
  Ps. tager du løbende billeder af dine forsøg, hvis ja, kunne du ikke lægge dem på din hjemmeside? Jeg er nysgerrig 🙂

 3. Hej Hervé,
  Hov, jeg har først lige noteret mig nu at du faktisk har svaret via din hjemmeside… jeg tænkte at du i givet fald ville have brugt min e-mail da du jo spørger på den i første skrivelse.
  Jeg noterer mig at du har bestilt Fokuokas bog og det er helt sikkert en klassiker og jeg må lige tilføje at du med fordel også kan bestille den bog som hans “elev” Larry Korn har skrevet som hedder “One-Straw Revolutionary – The philosophy and work of Masanobu Fukuoka”. Denne bog forklarer og følger op og er rigtig god. Det er tankevækkende at Fokuoka allerede i 1978 i 30 år har praktiseret et jordbrug der giver lige så meget afkast i volumen som “konventionelt landbrug – fossilbaseret”, derudover har den fulde næringsindhold (i modsætning til de øvrige) og med denne praksis hvert år forbedrer sin jordfertilitet – i modsætning til dem der laver “minedrift” og bruger kemi. Det er tankevækkende at denne viden og erfaring har eksisteret i så mange år og alligevel har kemi-industrien formået at markedsføre deres produkter og med de uheldige konsekvenser som det har fået.
  Til dit spørgsmål om jeg kan se ændringer i planter så ja, men ikke så tydeligt da mine to dexter kvier har fået en ret fri bane til de fleste områder. Jeg er heller ikke så stærk i plantenavne endnu så jeg kan identificere dem alle og fortælle hvad de hedder, men i sommer (5. år) så jeg rigtig mange af en gul blomstret plante med en ret kraftig rod (dusk) som gik i alle sider…jeg antager med opgave til jordløsning (og jeg mener ikke det er kællingetand som jeg ellers havde de første par år). Udover at jeg nu kan se orme når jeg åbner i jorden så er der nu også begyndt at komme en hel del muldvarpeskud…. som jeg indtil videre tager som “hjælpere” til at få luft og vand i jorden og dermed positive aktører til jordfertiliteten. Måske ved du andet.
  Jeg har frøformeret en hel del (ca 100) spisekastanjer sidste år og plantet dem ud i ca 50/50 med alnus cordata (hjerteblad) og håber at få held med frøformering af en lokal valnød i den kommende sæson og også få et område med dem.
  Grisene får lov til at gå på områderne hvor jeg skal plante og det forekommer umiddelbart lidt vildt med nogle af de huller de laver og ændringer i terrænet … men jeg prøver at anlægge en tilgang hvor jeg afventer og ser for om de måske ved noget jeg ikke ved… for det gør de sikkert. Jeg har set at man i “ørkenområder” er begyndt at opbygge fertilitet ved at lave grave mange huller (opsamling af regnvandet) og jeg tænker at det sikkert på sigt er med til at få en bedre udnyttelse af regnvandet og i det omfang jeg ikke bruger det til andet formål også muliggør en øget biodiversitet ift “mikroklima” variation. Vi får se.
  Vedr. så-metoder så afprøver jeg at lave ler-kugler (med tørret ko-kasse pulver….)… lidt som en livmoder og hvor et frø kan ligge i sikkerhed fra vind og vejr, mus og fugle og så når temperatur og fugtighed mv er rigtig at så kan den vælge at “blive levende”. Jeg tænker også at frøene som er taget på egne afgrøder her har en fordel idet jeg antager at “moderplanten” har “fortalt” til frøene at de skal vokse op med tidsler og andre “udfordringer” og som de sikkert derfor er endnu bedre i stand til at “forholde sig til” end sidste generation… altså ikke en enten miljø eller arv, men at arven påvirkes af miljøet…
  Anyway, indtil videre må jeg erkende at det mest (eller rettere “kun”) er investeringer det jeg laver… , men det er vist en del af den proces jeg har kastet mig ud i… vi får se hvor det bærer hen..
  Måske vender jeg tilbage med spørgsmål om dine erfaringer her, men ellers så må du gerne give et praj hvis du falder over noget. Jeg mener du har fat i noget spændende.
  venlig hilsen
  søren

 4. Hej Søren,
  Tak for dit kommentar. Dejligt at opdage at vi nok er mange “derude” som arbejder mod det samme mål, en levende jord.
  Et flot projekt du har gang i. Tillykke med det.
  Jeg kender ikke til Fukuokas arbejde, men har straks bestilt hans bog på bibliotek.dk 🙂
  Hvad ukrudt angår, er jeg meget interesseret i at vide om du har registreret en ændring i din ukrudts sammensætning og fordeling, på de marker der igen er kommet liv i?
  Mit arbejde med ukrudtsplanter som bio-indikatorplanter blive rigere og mere nuanceret for hver ny registrering.
  God dag.
  Med venlig hilsen
  Hervé

 5. Hej Hervé,
  Enig i dine betragtninger vedr. “ukrudt” og hvis du også er bekendt med Fokuoka (One Straw Revolution) så ligger det også implicit i “natural farming” at den såkaldte “ukrudt” er en del af det der vokser op og som kan (skal) gå tilbage i jorden til opbygning af ny fertilitet.
  Jeg har for få år siden købt en mindre landejendom og som var degraderet pga “konventionelt landbrug”, ingen orme mv og som det første såede en større mængde grøngødnings- og biomasse planter (Terra Max øko fra Hunsballe) og hvor en kombination af over 20 frøsorter spredt ligeligt overalt bagefter viste at visse sorter kom “lokalt” afhængigt af den lokale “jordtilstand” (cikorie på stærkt eroderede skrænter mv). Efter nu ca 5 år med et par år med disse frø, rotation af et par uldgrise og et par kvier mv er der kommet liv i jorden igen.
  Jeg har strengt taget også overtaget Fokuokas selvforståelse om “ikke at vide noget” og udover at der er en vis sandhed i det (ingniør af uddannelse…) så tillader denne tilgang også at alt kan ske…
  Endelig må jeg tilføje at jeg også har en ikke-videnskabelig tilgang mit “jordbrug” da jeg også antager en “åndelig dimension” i planter og dyr. Jeg betragter derfor også vores tilgang til “jordbrug” som en refleksion af vores bevidsthed i forhold til den verden vi er del af.
  Som en konsekvens heraf mener jeg at “natural farming” bliver et udtryk for menneskets position i forhold til det øvrige skaberværk dvs at lytte, facilitere og formidle (caretaker) snarer end at designe og planlægge.
  Anyway, jeg har med denne tilgang også en interesse for dit arbejde for at kreditere “ukrudt” da jeg anlægger en holistisk tilgang til jordbrug og hvorfor jeg mener at vi bør respektere al “skabelse” . Jeg vil tro at den nuværende holdning til “ukrudt” kommer fra kommercielle interesser for at konsumere kemikalier, men jeg mener at et modtræk må komme ud fra en ny tilgang, bevidsthedsændring, respekt mv for helheden og en selvforståelse for selv at være en del af denne helhed.
  Jeg ved ikke om dette ligger for langt ud i forhold til dit arbejde, men som skrevet så ser jeg at dine aktiviteter understøtter det jeg også forsøger at formidle og vil derfor gerne følge dine resultater.
  Venlig hilsen
  søren kruse
  tlf. 40116094

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.